marți, 25 mai 2010

De ce existăm? Materia a câştigat bătălia în faţa antimateriei


Faptul de nedisputat că materia şi antimateria se anihilează reciproc, la contact, este un mister pentru oamenii de ştiinţă care nu pot explica de ce viaţa şi universul există, dar rezultate noi de la un accelerator de particule ar putea oferi răspunsul.

Fizicienii de la Fermi National Accelerator Laboratory au spus că au descoperit un nou indiciu despre unul dintre cele mai mari mistere cosmologice: de ce universul este format din materie şi nu antimaterie.

Experimentul a arătat că a existat o diferenţă de 1% între cantitatea de materie şi antimaterie produsă, fapt ce ar explica existenţa noastră.

Teoria actuală, cunoscută sub numele de Modelul Standard al fizicii particulelor, a prezis o lipsă de echilibu în simetria materie-antimaterie, dar nu suficient pentru a explica de ce universul este format din materie, iar antimateria este extrem de rară.

Acest ultim experiment a indicat o proporţie inegală între materie şi antimaterie care depăşeşte cu mult ceea ce prezice Modelul Standard. Mai precis, fizicienii au descoperit o diferenţă de 1% între mounii şi antimuonii produşi din descompunerea particulelor cunoscute sub numele de mezoni B (muoni care au un quark bottom).

Rezultatele care vor fi publicate în jurnalul ştiinţific Physical Review D, provin din analizarea a opt ani de muncă de la acceleratorul de particule Tevatron, de la laboratorul Fermi din Statele Unite, potrivit space.com.

„Pe mulţi ne-au trecut fiori la vederea rezultatului”, a declarat Stefan Soldner-Rembold, cercetător la University of Manchester din Marea Britanie. „Ştiam că vedem ceva ce nu a mai fost observat niciodată şi dincolo de ceea ce teoriile actuale pot explica”.

Un comentariu:

  1. stiintza asta... cine credeam akm 1000 de ani k va ajunge atat de departe???... sa studieze big-bang... e tare postul... bbv gabitzaa!!!;)

    RăspundețiȘtergere