Dupa anuntul descoperirii unei presupuse „gauri negri”, la o distanta pe care pana si lumina se plictiseste sa o strabata, comunitatea astronomica internationala a revenit la lucruri mai realiste, analizand din nou posibilitatea realizarii unei calatorii pe Marte. Si cum un bilet dus este intotdeauna mai ieftin decat unul tur-retur, se pare ca primii calatori spre Planeta Rosie nu se vor mai intoarce niciodata pe Pamant...
Astronauti pentru eternitate
Colonizarea planetei Marte s-ar putea face mai rapid si mai ieftin daca astronautii vor proceda asemenea primilor colonisti ai Americii de Nord – adica nu s-ar mai astepta sa revina vreodata pe plaiurile natale. Aceasta este ideea pe care au lansat-o recent doi savanti americani si care a starnit deja vii controverse in randul colegilor lor. Cei doi, Dirk Schulze-Makuch, de la Universitatea Statului Washington, si Paul Davies, fizician la Universitatea Statului Arizona, propun ca misiunile martiene sa debuteze cu echipaje formate din cate doi astronauti trecuti de varsta de 60 de ani, care vor zbura in navete ce le vor servi ulterior si drept „apartamente”, de indata ce vor amartiza.
Vor urma alti si alti astronauti si numeroase rachete aducatoare de provizii. Articolul celor doi oameni de stiinta vine la mai putin de o luna de cand NASA a dezvaluit ca investigheaza posibilitatea colonizarii altor lumi din Univers, prin intermediul unui proiect numit „nava de o suta de ani”. Acest proiect implica trimiterea unui echipaj uman format din mai multe persoane, femei si barbati, care vor trai, vor procrea si vor muri la bordul navei spatiale, la fel ca si urmasii lor si urmasii urmasilor lor, astfel ca racheta sa calatoreasca practic fara oprire prin cosmos.
Candidatii ideali: oamenii de stiinta de peste 60 de ani
Schulze-Makuch si Paul Davies sunt de parere ca oamenii trebuie sa inceapa colonizarea altei planete ca o masura de precautie fata de o eventuala catastrofa ce ar putea distruge Pamantul si anihila complet rasa umana. Ei sunt de parere ca aceasta „calatorie cu un singur bilet” ar putea incepe in cel mult doua decenii. O asemenea misiune ar salva miliarde de dolari fiind cu 80% mai ieftina decat un voiaj dus-intors, caci cele mai mari costuri legate de expeditiile pe Marte vizeaza aducerea astronautilor inapoi pe Terra. „Eliminand necesitatea aducerii pe Pamant a primilor colonisti am putea economisi sume imense, pe care le-am putea folosi pentru trimiterea spre Marte a unor rachete de aprovizionare”, se scrie in articolul celor doi fizicieni.
O prima expeditie cu echipaj uman spre Marte ar putea avea loc in anul 2030, costurile fiind estimate la circa un miliard de dolari. Desigur, pretul pe care astronautii ce vor alege sa ramana pentru totdeauna acolo este incalculabil. NASA colaboreaza deja cu mai multi psihologi si psihiatri, pentru a studia reactiile fizice si psihice la izolare pe termen lung ale viitorilor astronauti si la despartirea, pentru totdeauna, de cadrul atat de familiar al planetei albastre. „O solutie eficienta ar fi trimiterea de oameni de stiinta cu varste mai mari de 60 de ani. Eu, de pilda, as fi un candidat ideal”, spune Davies.
Trimiterea de echipaje umane pe Marte ar reduce, fara indoiala, speranta de viata a astronautilor, din cauza lipsei de asistenta medicala performanta si a expunerii la radiatiile cosmice. Radiatiile pot afecta grav organele de reproducere si de aceea, considera Davies, expedierea catre Marte a unor persoane tinere n-ar fi o idee productiva. „Desi Marte este o planeta aflata la sase luni distanta de Terra, astronautii ajunsi acolo n-ar fi mai izolati, de restul oamenilor, decat au fost primii exploratori ai Antarcticii”, precizeaza Dirk Schulze-Makuch.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu