>Prima floare fosila a fost descoperita in Colorado in anul 1953 si are o vechime de 65 milioane de ani.
>O planta inrudita cu ananasul si numita puya infloreste la varsta de 100 de ani ,formand o inflorescenta ca o lumanare,inalta de 4-6 m.Traieste in Canionul Colca, din America de Sud. Ea prezinta tepi lungi de 1,2 m care marginesc frunzele de forma unor sabii care cresc radial din tulpina groasa.
Unii biologi sugereaza ca puya este o planta carnivora.
>In Australia cresc peste 500 de specii de eucalipti numiti arbori de cauciuc. Ei au lemn pretios si sunt vesnic verzi.
>Nufarul Amazonului infloreste numai noaptea. Frunzele sale au nervuri pline de aer, ceea ce-i permite sa sustina greutati mai mari de 35 kg. Florile sale au peste 100 petale.
>In padurile tropicale, copacii nu au inele anuale.
>In Africa de Nord creste un copac numit „arborele necuratului”.Scoarta lui contine un procentmare de fosfor, ceea ce il face sa lumineze noaptea.
>Cel mai hranitor fruct din lume este avocado. El asigura 2500 de calorii la 1 kg.
>Unica planta magnetica din lume traieste in Nicaragua.Numele ei este Phitologica electrica. Ea este ocolita de de pasari si insecte, iar la om produce, prin atingere, furnicaturi si ameteli.
>Bambusul are cea mai mare viteza de a creste dintre plante:0,40 m in 24 de ore. Daca ar creste constant in acelasi ritm, dupa 60 de ani, varful sau ar intrece in inaltime Everestul.
>In Muntii Lunii din Ecuador, plantele ating dimensiuni impresionante. Astfel, lobeliile au de trei ori inatimea unui om. cruciulitele ating inaltimea stalpilor de telegraf, iar unel specii de iarba-neagra cresc pana la 12 m.
>Daca albinele ar disparea, circa 100.000 de vegetale a caror polenizare este realizatade albine ar fi in pericol de disparitie.
>Patria piperului este India, a scortisoarei Sri Lanka, iar a vaniliei Mexicul. Arborele de cuisoare a fost descoperit de portughezi in insulele Moluce.
>Ghimbirul, galanga, zedoria traiesc in padurile tropicale umede din Asia de Sud, iar rizomii lor aromatici sunt folositi atat in alimentatie, cat si in medicina,
>O traheida de pin masoara 2 m lungime.
>Trandafirii contin mai multa vitamina C decat majritatea legumelor si fructelor.
>Legumele pot sta sub apa mai mult de 30 de minute.
>Cea mai veche leguma folosita de om este varza.
>Prima planta cerealiera cultivata de om pe Terra este orzul.
>In Mexic traieste o planta cu floare cameleon. Aceasta isi schimba culoarea de cateva ori pe zi: dimineata este alba, apoi devine roz,la amiaza este rosie, iar seara devine violeta. Aceasta floare miroase doar atunci cand are culoare alba.
>In anul 1966, in Anglia s-a gasit trifoiul cu cele mai multe frunze:10.
>Cele mai inalte plante din lume cresc Ruwenzori din Africa.
>In lume exista in prezent peste 15.000 de specii de viermi.
>Lipitorile pot consuma o cantitate de sange de 10 ori mai mare decat greutatea corpului lor. O lipitoare satula poate supravietui cateva luni fara hrana.
>Femela paianjenului vaduva-neagra este de 30 de ori mai grea decat masculul.
>Veninul anumitor specii de scorpioni poate ucide un caine in sapte minute si un om in cateva ore.
>Intr-un stup tratesc intre 20.000 si 60.000 de albine. Matca traieste circa doi ani si depune 1500 de oua pe zi. Trantorii traiesc 24 de zile si nu su ac. Lucratoarele zboara cu o viteza de de 24km/h. Polenul este principala sursa de proteine si vitamine pentru albine. Nectarul contine pana la 80% zahar si 0,2% proteine. Mierea contine 80% zahar si 20% apa. Amestecul de miere cu polen se numeste”painea albinei” si este folosit pentru hranirea larvelor si a albinelor mature. Intr-un minut o albina poate bate din aripi de 11.500 de ori.
>Pestii nu au pleope. Ei dorm cu ochii deschisi.
>Pestele pisica are cei mai multi dinti: 9280.
>La calutii de mare, masculii sunt cei care „nasc”puii.
>Rechinii sunt imuni la cancer.
>Pe limba pisicii de mare exista circa 100 de mii de papile gustative.
>Cea mai veninoasa soparla din lume este gila (Heloderma suspectum),care are dinti ascutiti prevazuti cu glande cu venin, precum serpii.
>Creierul unei reptile cantareste in medie 1% din greutatea ei.
>Un gram de venin de sarpe este de 10 ori mai scump decat aurul.
>Cel mai veninos sarpe din lume este Parademansia microlepidotus,al carei venin este de 300 ori mai puternic decat al sarpelui cu clopotei si de 20 de ori mai puternic decat al cobrei indiene.
>Crocodilul nou-nascut este de 3 ori mai mare decat oul din care a iesit.
>Cea mai mare fosila de pasare –Teratormis-a fost descoperita in anul 1980 langa Buenos Aires. Avea o lungime de 3,5 m,anvergura aripiror de 8 m si o greutate de aproximativ 80 kg. Se pare ca a populat Pamantul acum circa 5-8 milioane de ani.
>Prepelitele sunt cele mai mici dintre pasarile vanate.
>Ciocanitoarea are muschii gatului foarte puternici, ceea ce-i permite sa loveasca lemnul de circa 13 ori/sec.
>Casuarii alearga cu o viteza de 50 km/h.
>Cea mai mare pasare marina este albatrosul calator, care are 110-113 cm lungimr si o anvergura a aripilor de 3,5 m.
>Pasarea cangur din Mexic prezinta sub aripi „un cuib”natural asemanator marsupiului cangurilor, in care adaposteste si transporta puii.
>In Brazilia traieste o pasare ciudata numita Aniuma. Ea are dimensiunile unei rate, un corn de peste 10 cm lungime in frumte si aripi cu zimti de 3-4 cm lungime.
>Cea mai frumoasa pasare este pasarea paradisului din Noua Guinee. Totodata, ea este si cea mai mare pasare paradis, avand o lungime de 120 cm.Tot in Noua Guinee traieste si cea mai mica pasare paradis(Cicinnurus regius), care atinge o lungime de 16 cm.
>Cocosii japonezi au cele mai lungi cozi dintre cocosi. Acestea ating 12 m lungime.
>Papagalul cu scufita albastra din India doarme agatat cu capul in jos, precum liliecii.
>Cea mai somnoroasa pasare este pitigoiul.
>In desertul Kara-Kum traiesc trei dintre cele mai ciudate pasari din lume: pietraru (canta ca o privighetoare si fluiera ca un om), vrabia (care nu bea deloc apa) si gaita (care alearga si se catara).
>Cele mai rare pasari din lume sunt ibisul japonez, dropia hubara din Pakistan si soimul Teta din Rhodesia.
>In Noua Guinee a fost descoperita o specie de pasare veninoasa: un exemplar de 65 g poseda 15-20 micrograme de homobatracotoxina; pentru a ucide un soarece ii sunt necesare doar 0,03 micrograme de otrava.
>Cel mai mic mamifer este liliacul Kitti cu rat de porc. El cantareste 1,5 g si are o anverguraa aripilorlor de 15 cm.
>Veveritele de copac nu hiberneaza. Perioada lor de gestatie este
cuprinsa intre 21 si 40 de zile.
>Cea mai pretioasa blana o are hermelina.
>Cea mai mica specie de iepure (15 cm lungime) este Ochotona pusilla.
>Cel mai ciudat animal de pe Pamant este Armadilo, care traieste in Paraguay. El are bot de soarece, urechi de iepure, carapace de broasca testoasasi coada de cangur.
>Dromaderuleste cea mai mare camila. El are 2,4 m inaltime si 700 kg greutate.
>Cel mai mare mamifer terestru de pe Pamant este elefantul african
Din specia Loxodonia africana:3,50 m inaltime si 6 t greutate.
>In Romania traiesc circa 33.792 de specii de animale, dintre care 33.085 de specii nevertebrate si 707 de specii vertebrate.
>In Romania s-au identificat 3700 de specii de plante, dintre care 23 sunt declarate monumente ale naturii, 74s sunt extincte, 39 periclitate, 171 vulnerabile si 1253 rare.
>Animale ocrotite in Romania sunt: capra neagra, marmota, rasul, cocosul de munte, cocosul de mesteacan, acvila tipatoare, corbul, striga, ciuful, buha, gasca cu gatul rosu, piciorongul, lopataru, dropia, egreta mare, lebada cucuiata, pastravul, lostrita, broasca testoasa dobrogeana, s.a.
>Plante ocrotite din Romania sunt: laricele, tisa, bujorul romanesc, papucul-doamnei, floarea de colt, smardarul, sangele-voinicului, narcisa, strugurii-ursului, garofita Pietrei-Craiului.
-1 martie- Ziua mondiala a pasarilor
-22 aprilie-Ziua mondiala a Pamantului
-23 mai-Ziua mondiala a biodiversitatii
-5 iunie-Ziua mediului
-16 septembrie-Ziua stratului de ozon
-3 octombrie-Ziua mondiala a cocorilor
-4 octombrie-Ziua internationala a animalelor salbatice
-31 octombrie-Ziua Marii Negre.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu