O civilizaţie prosperă se dezvolta în antichitate acolo unde se află în prezent Golful Persic, dar ea a rămas practic necunoscută până în zilele noastre, fiind acoperită de apele Oceanului Indian în urma unui cataclism similar celui care a distrus legendara Atlantidă, susţine un arheolog britanic, citat joi de site-ul India Vision, informează Agerpres.
Până de curând, această ţară era necunoscută, dar Jeffrey Rose, cercetător la Universitatea din Birmingham, este convins de existenţa ei în baza descoperirilor arheologice efectuate în ultimii ani pe malurile Golfului Persic.
Într-o perioadă relativ scurtă, aici au fost găsite mai mult de 60 de situri antice cu o vechime de aproximativ 7.500 ani. Arheologii consideră că ele sunt vestigii ale unor oraşe mari, cu infrastructură bine dezvoltată.
Jeffrey Rose este sigur că urme ale acestei civilizaţii necunoscute ar putea fi găsite pe fundul Golfului Persic. Aşezările de pe coastă au fost construite de refugiaţi care au scăpat potopului, când oraşul lor a fost înghiţit de apele Oceanului Indian, susţine el. Acele aşezări se întindeau acolo unde se afla în vremurile străvechi o oază impresionantă.
Potrivit teoriei lui Rose, o oază care avea dimensiuni comparabile cu suprafaţa actuală a Marii Britanii ar fi existat cu 75.000 de ani în urmă, înainte de a avea soarta Atlantidei. Dar oamenii se instalaseră în regiune cu multă vreme înainte. Dovada o constituie vasele din piatră realizate în stilul tradiţional al vechilor triburi din Africa de Est, descoperite recent prin săpături în Oman şi Yemen. Rose crede că aceste descoperiri indică faptul că oamenii se stabiliseră în acele locuri anterior cu cel puţin 100.000 de ani.
El consideră că primele triburi de oameni s-au format în Orientul Mijlociu, în urmă cu circa 100.000 de ani. Savanţii presupun că aproximativ în aceeaşi perioadă ar fi apărut şi vorbirea umană conştientă.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu