Un nou record a fost stabilit zilele acestea, cand LHC i-a dus pe oamenii de stiinta cel mai aproape de particula Higgs, sau Particula lui Dumnezeu.
“In seara aceasta s-a trecut o frontiera simbolica”, a declart Michel Spiro, presedintele CERN, care a explicat rata divizarii sub-atomice din acceleratorul de particule s-a multiplicat de 10 ori pe parcursul unei luni.
LHC a fost creat sa accelereze protonii, facandu-i sa atinga viteza luminii in miscari inverse acelor de ceasornic. Folosindu-se de magneti uriasi particulele de protoni sunt directionare catre laboratoare, acolo unde unii dintre protoni se ciocnesc, iar altii scapa. Detectoarele speciale cauta diviziunile sub-atomice, in speranta gasirii particulelor care sa intareasca intelegerea fundamentala despre fizica, prin urmare despre cum a luat nastere Universul.
“Acum au loc 100 de milioane de coliziuni pe secunda”, a declarat Spiro la o conferinta in Paris.
Printre piesele de puzzle pe care fizicienii incearca sa puna in ordine se afla si particula Higgs, supranumita Particula lui Dumnezeu, pentru ca este foarte misterioasa.
Gasirea ei ar explica formarea maselor, raspunzand astfel la intrebari legate de nasterea fizicii.
Particula lui Dumnezeu. Ce este LHC
Constructia LHC a plecat de la visul unui fizician de a recrea conditiile din primele fractiuni de secunda, de dupa aparitia Universului.
Laboratorul subteran din Elvetia este de fapt cea mai indrazneata incercare a omului. Daca particula lui Dumnezeu va fi descoperita, vom fi in stare sa transformam teoriile in descoperiri. Vom avea acces la teleportare, calatorii in timp, alte surse de energie, sau chiar secretul vietii.
Tunelul de ciocnire a protonilor are 27 de kilometri si este cea mai mare unealta creata de om. Laboratorul de la Geneva este comparat ca importanta cu aparitia piramidelor.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu